neděle 1. prosince 2013

Kyjanka křehká 18.9.2012

 
Vážení přátelé a kamarádi. Dne 18.9.2012 jsem byl dohodnut s Láďou, že pro změnu vyrazíme do Červeného Kostelce k 9.křížům a odtud budou naše kroky směřovat na Rtyňské Končiny, dále pak do Roudenky , Havlovickou Podhraď a zakončení bude v Havlovicích v restauraci Amerika. Ráno, za chladného počasí
 jsem vyrazil v 7,45 z domu a autobusy jsem se vydal k 9 křížům. V Úpici přistoupil přítel Láďa. První houbu, kterou jsem sebral byl křemeňák bělotřeňový. Pak už to šlo ráz na ráz. Tu hřib hnědý nebo smrkový a tam zase klouzkové a růžovky. Na Rtyňských končinách byla moje první fotografická  zastávka. Fotil jsem zde voskovku stálou


 
a kyjanku křehkou.
 
 

Kyjanka křehká

Clavaria fragilis Holmsk. 1790  

 
Další český název: Kyjanka červíková.
Slovenský název: Kyjačik lámavý.
Synonyma: Clavaria cylindrica Gray 1821, Clavaria eburnea var. fragilis (Holmsk.) Pers. 1801, Clavaria fragilis var. fragilis Holmsk. 1790, Clavaria fragilis var. gracilior Holmsk. 1790, Clavaria fragilis var. lutea Holmsk. 1790, Clavaria vermicularis Sw. 1811, Clavaria vermicularis var. gracilis Bourdot & Galzin 1928, Clavaria vermicularis var. latispora Corner 1967, Clavaria vermicularis var. singaporensis Corner 1950, Clavaria vermicularis var. sphaerospora Bourdot & Galzin 1928, Xylaria albicans var. cylindrica (Bull.) Gray 1821.
 
Plodnice 3-10 cm vysoká, 3-7 mm tlustá, skládající se z více výhonků, obvykle nevětvená, válcovitá nebo úzce vřetenovitá, jakoby červíkovitá, často sploštěné s podélnou rýhou, vzácně s rozdvojenými špičkami, barvy bílé, na vrcholu při zasychání žlutá nebo hnědožlutá.
Třeň bílý, neodlišený od plodné části.
Výtrusný prach bílý, výtrusy jsou hladké, bezbarvé, elipsoidní až podlouhlé, velikosti 5-7 3-4 um .
Dužnina bílá, křehká chuť jemná, zemitá, vůně zemitá až lehce spermatická.
Výskyt srpen až říjen, v trsech hluboko kořenující v mechu a trávě, na zemi na nehnojených loukách. parcích a vzácně ve  vlhkých travnatých lesích. Upřednostňuje teplejší severní oblasti.
Nejedlá.
Možné záměny: Kyjanka špičatá Clavaria acuta je menší a roste jednotlivě, nejedlá. Kuřátečko svraskalé Clavulinopsis rugosa  mladé plodnice a hladké nevětvené formy, liší se i mikroskopicky, je jedlé. Kyjanka zakouřená Clavaria fumosa která je srpovitého tvaru, jež má barvu šedě kouřovou.  Je jedlá ale nekvalitní.
Zajímavosti: Rozkládá humus. Někteří autoři uvádí kyjanku červikovitou jako samostatný druh.
 
 Základní znaky rodu Clavaria: Čeleď: Clavariaceae, Řád: Agaricales, Podtřída Agaricomycetidae, Třída: Agaricomycetes, Pododdělení : Agaricomycotina, Oddělení: Basidiomycota, Říše: Fungi. Plodnice válcovité, kyjovité, nebo vřetenovité. Většinou jsou nerozvětvené, křehké, barvy bílé, fialové, růžové, šedé okrové, žluté, hnědé ale i černé. Výskyt saprotrofně na zemi v lesích i mimo les.

 
Literatura : Internetové stránky 2013. http://www.houbareni.cz/houba.php?id=1040
Velký atlas húb. Autor Pavol Škubla 2007 str. 265.
Encyklopedie hub a lišejníků. Autor Vladimír Antonín 2006 str. 183.
Velký fotoatlas hub z jižních Čech. Autor Tomáš Papoušek 2004 str. 300.
Houby. Autor Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier 1999 str. 63
Co víme o houbách. Autor Jaroslav Klán 1989 str. 198.
 
Po nafocení houbiček na Rtyňských Zadech jsme pokračovali směrem do Roudenky. O tom ale až příště.


 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat